20 Aralık 2012 Perşembe

Reklâmın Tanımı


Reklâmın Tanımı ve Güncel Reklâm Bilgileri

Eğer genel bir tanım yaparsak:” Reklâm, gazete, dergi, radyo, televizyon, afiş, tabela gibi medyalar aracılığıyla çeşitli mal ve hizmetlerin geniş halk kitlelerine tanıtımıdır.” Bu mal ve hizmetlerin nereden, nasıl, ne fiyata alınacağı ve nasıl kullanılacağı hakkında tüketiciye bilgi veren, ona parasını en iyi şekilde değerlendirme yolunu gösteren bir araçtır. Aynı zamanda üreticinin, iş adamının iyi bir pazar bulmasına, sermaye ve çabasını değerlendirmesine, yeni üretim ve yatırımlara yönelmesine büyük bir destek unsurudur.

Reklâma medya aracılığıyla satıştır da diyebiliriz. Bütün reklâmlarda amaç satışı artırmaktır. Fakat tek başına hiç bir reklâm satışı artırmaya yeterli değildir. Eğer diğer bütün pazarlama faaliyetleri; mamulün planlanması, üretimi, dağıtımı ambalajlanması, fiyatının belirlenmesi ve satışı bu amaca uygun olarak yürütülürse başarıya ulaşır.

Tanıtım, tüketiciye inandırıcı ve güven verici bir sesleniş olayıdır. Tanıtımı yapan kişinin, grafik sanatçısının görevi; pazara çıkarılan en yeni ürünün ya da hizmetin benzerleri arasında ilgi çekmesini, satın alma hevesi yaratmasını sağlamaktır.

Reklâm, sürekli yeniliği, sürekli arayışı gerektiren bir bilimdir, bir sanattır. Reklâmcı alışılmışın dışında düşünen, yaratan, gelişmelere öncülük eden kişidir. Sürekli izlemek, okumak ve öğrenmek zorundadır. Reklâm sanatçısı, bilmenin bir duraklama, öğrenmenin ise bir ilerleme olduğunu unutmamalıdır.

Reklâm adına yapılanlara bakılınca Reklâmcılığın bu kadar gelişmesine şaşırmamak gerekir. Bir hikaye vardır, reklâmcılar iyi bilirler. Dünyaca ünlü petrol şirketi Shell’in Amerikalı yöneticileri Vatikan’da Papa ile yalnız görüşmek istemişler. Dışlardakiler merakla odadan gelen sesleri dinliyorlarmış. “Kabul ederseniz bir milyar dolar veririz[1]”. Papa, “Hayır kabul edemem” diyormuş. Yöneticiler ısrarla teklif bedelini arttırıyorlarmış. 2 milyar dolar...5 milyar dolar.....10 milyar dolar.....Papa yine de, “İmkansız, olamaz” diye diretiyormuş. Kapıda tartışmayı dinleyen kardinaller dayanamayarak odaya girip Papatya “Bu paraya ihtiyacımız var, niçin kabul etmiyorsunuz?” dediklerinde Papanın cevabı; “Amerikalı dostlarımız, bütün kiliselerde okunan dualardan sonra papazlarımızın (Amin) yerine (Shell) demelerini öneriyorlar. Nasıl kabul ederim” olmuş.

Reklâm için ne çılgınlıklar yapılmaktadır. Ünlü Fransız pop şarkıcısı Michel Polmareff, Olympia’da vereceği bir konser için kıçının fotoğrafını çektirmiş; Paris’in bütün caddelerinin duvarlarına astırdığı afişlerinde; “Kıçımı burada seyrediniz. Sesimi Olympia’da dinleyiniz.” yazdırmıştır.  Tek amaç reklâmdır.

Amerika eski başkanlarından Franklın Roosevelt; “Eğer hayata yeniden başlamaya imkan olsaydı, Reklâmcılığı bütün diğer işlere tereddütsüz tercih ederdim[2].” diyerek, Sır Winston Churchill; “İnsanların tüketim gücü Reklâmcılığın gıdasıdır. En iyi yaşama standartları için destek yaratır. İnsanlara kendileri ve aileleri için en iyi beslenme, en iyi giyinme, en iyi evlerde oturma amaçlarını aşılar.”diyerek reklâmın önemini vurgulamışlardır.

Ekonomik hızı düşen, hatta sıfıra inen bir toplumda dahi reklâm, işlevini değiştirip yararlı hizmetlerde bulunabilmektedir. Birçok tüketim ürünleri piyasadan kalksa ya da tüketicinin satın alma gücü azalsa bile reklâmla daha değişik, Örneğin; otomobil kullanılmasını özendirmek yerine, kitle araçlarını tercih ettirmeye yönelik, toplum açısından o an için daha geçerli, yararlı önlemler alınabilir.

Trafik kurallarına ne şekilde uyulacağı, enerji tasarrufu için neler yapılabileceği, yabancı turistlere nasıl yardımcı olunacağı, bir yabancı dil öğrenmenin, bir sporla uğraşmanın yararları reklâm hizmetleriyle duyurulabilir. Onlar hitap edecekleri kitlenin özelliklerini, neyi, nasıl, ne kadar sürede ileteceklerini bilirler.

İsveç’te, hükümet, trafiği soldan sağa çevirdiği yıllarda, bu değişikliğin tanıtımını, - bir yarışma sonucu - büyük bir reklâm ajansına vermiştir... Ve belli bir gün, belli bir saatten sonra bu yeni düzene geçişte, başarılı reklâmlar sayesinde, bir tek trafik kazası olmamış, bir tek trafik suçu işlenmemiştir.

Meksika’da, vergi kaçakçılığının önlenmesi amacıyla, vatandaşın hükümete nasıl yardımcı olacakları, televizyonda, basında yoğun reklâm harcamalarıyla önerilmiştir.

Reklâmda medya ile haberleşmede hangi medyaların kullanılacağına karar vermek çok önemlidir. Gazete, dergi gibi alan medyaları anlatılacak konular çoksa, Radyo, Televizyon gibi zaman medyaları bir şeyin sık sık tekrarı ve ezberletilmesi gerekiyorsa kullanılmalıdır. Hitap edilecek kitle genişse mutlaka büyük medyaların kullanılması gerekir. Bir reklâmda radyo ve televizyon süreklilik açısından en kısa ömürlü olmasına karşın, sürat yönünden en önemli medyadır. Gazete ve dergilerle yapılan reklâmlar etkisini uzun süre sonra gösterir fakat kalıcılığı fazladır.


KAYNAK: http://www.wikiturk.net/Madde/22691/reklamin-tanimi-ve-guncel-reklam-bilgileri

13 Aralık 2012 Perşembe

Reklam Hukuku



Ekonomideki ve reklam sektöründeki gelişmelere paralel olarak reklam hukuku, son yıllarda çok güncel ve tartışılan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.  Reklamların hukuka uygunluğu ve uyuşmazlıkları önleyici bir temele oturtulması, tüm reklam faaliyetlerinin daha güvenli bir ortamda gelişmesine ve etkinleşmesine, sonuç olarak da reklamın amacına ulaşmasına yardımcı olacaktır.  Reklam hukuku yoluyla bir taraftan tüketiciler, rakipler ve serbest piyasa sistemi korunurken bir taraftan da rekabetin teşvik edilmesi ve rekabetçi bir ekonomiye katkı

Dava Vekilliği Hizmetleri
1. Aldatıcı reklamlar sebebiyle ortaya çıkan haksız rekabet davaları
2. Aldatıcı reklamlar sebebiyle maddi ve manevi tazminat davaları
3. İdari para cezalarına karşı iptal davaları
4. Reklam Kurulu'na başvurular
5. Reklamlar sebebiyle ortaya çıkan telif hakkı davaları


Danışmanlık Hizmetleri

1. Aldatıcı reklam, karşılaştırmalı reklam, örtülü reklam, tuzak pazarlama (ambush marketing) hakkında hukuki bilgi akışı ve bu konular açısından reklamların hukuki olarak denetlenmesi ve düzenlenmesi
2. Reklamların hukuka uygunluğunu ve içerik denetimini sağlamak ve düzenlemek
3. Reklamlarda telif haklarının korunmasının denetimi
4. Reklamın eser niteliği ve reklamda eser sahipliğinin tespiti ve denetlenmesi
5. Mesai saatleri içerisinde olmak kaydıyla, büroda, telefonla yahut yazılı olarak danışmanlık hizmeti verilmesi


KAYNAK: http://www.prizmahukuk.com/ReklamHukuku.html

6 Aralık 2012 Perşembe

Reklam Ve Reklamcılık Tarihi


Tarıma dayalı toplum yapısından, gittikçe gelişen endüstrileşmiş toplum yaşamına geçiş 2. Dünya savaşı neticesinde belirmeye başlayan bir kavramdır. Bu geçiş süreci ile birlikte yeni bir toplumsal yapı oluşmuştur. Bu yapı ile birlikte pazar ekonomisi canlanmış, tüketim toplumu kavramı gündeme gelmiş, üretimin ve pazarlamanın önemi artmıştır ve böylece reklâm kavramı önem kazanmıştır.

“Günümüzde üretici ile tüketici arasındaki mesafenin artması, çok değişik mal ve hizmetlerin tüketicilere tanıtılması gereği ve eski mamullerin geliştirilerek yeniden pazarlara sunulması, reklâmı bir iletişim aracı olarak karşımıza çıkarmıştır.” Reklâmın kullanımında ülkelerin ekonomik koşulların önemi büyüktür. Ülkelerin ekonomilerinin gelişmişliği ile doğru orantılı olarak, reklâm kullanımı da artmaktadır fakat ülkelerin ekonomik koşulları ne olursa olsun neredeyse tüm ülkelerde reklâma ve pazarlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle ise liberal ekonomilerin uygulandığı ülkelerde reklâma olan ihtiyaç günden güne artmakta ve reklâm daha önemli bir konuma gelmektedir

Reklâm, bir mal, hizmet ya da fikrin bedeli ödenerek, kişisel olmayan bir biçiminde tanıtımının yapılmasıdır. Reklâmın tanımından da anlaşılacağı üzere, reklâm temelde bir tanıtım faaliyetidir ve tanıtılan herhangi bir mal, ürün veya fikir olabilir. Bir başka deyişle reklâm; dergi, gazete, radyo, televizyon, sinema gibi kitle iletişim araçlarının kullanımıyla yer ve zaman satın alınarak bedeli ödenmiş olarak gerçekleştirilen tanıtım faaliyetidir ki bu da reklâmı ayırt eden önemli faktörlerden biridir çünkü reklâm kişisel olarak gerçekleşmeyen bir faaliyettir. Reklâmın binlerce tanımı olmasıyla birlikte, reklâm kavramı yukarıdaki gibi özetlenebilir.

Reklâmcılığın yeni gelişmeye başlayan bir sektör olarak kabul edilmesine rağmen, başlangıcı insanların birbirleri ile ilk ilişki kurmaya başladıkları döneme kadar sürer. İlkçağlarda insanlar satacakları malın özelliklerini kendileri sözlü olarak anlatarak müşteri çekmeye çalışmışlardır. İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinde ihtiyaçların daha az olmasına rağmen, insanlar bir malı kitlelere iletmek için bazı araçlara ihtiyaç duymuşlardır, bu dönemlerde reklâm ilkel ve malın kendisi ile sözlü olarak basit bir biçimde yapılmıştır.

İlkçağlarda dahi insanlar ilkel olmasına rağmen reklâm faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Örnek vermek gerekirse eski Yunan’da sokak çığırtkanları, ellerindeki malları ve köleleri satarken, fermanlar okuyarak günümüz radyo jinglelarına benzer şarkılar söylemekteydiler. İlk yazılı reklâmın tarihi net olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 5000 yıl önce sahibinden kaçan bir kölenin bulunması amacı ile mısır’da hazırlanmış yazılı bir ilanın var olduğu sanılmaktadır.

Ortaçağda okuma yazma bilenlerin sayısının artması sözlü reklâmın ve tabelaların yerini yazılı ilan ve reklâma bırakmıştır. Ancak bunlar bugünkü anlamda afişler değildi, şehrin meydanlarına ve kilise kapılarına asılan ilanlar şeklinde idi. 15. Yüzyılda matbaanın icadı her alanda olduğu gibi reklâmcılıkta da yeni bir çığır açmıştı. Böylece, satılacak mamulleri halka tanıtmak için bastırılan el ilanları daha çok insana ulaşma imkânı bulabilmişti. İlk yazılı ilan “1480 yılında Londra’da bir kilisenin kapısına asıldı, bu ilan william Caxton’un rahipler için hazırladığı “the pires of salisbury usa” adlı kitabın afişiydi”. İlk gerçek ilan ise 1630 yılında ingiltere’de yayınlanan “whitney new” gazetesinde yer almıştır. Bu çalınmış 12 altının geri getirilmesi halinde hediye vadeden bir ilandı.

17. Yüzyıl, basının ortaya çıktığı ve insanlar arası iletişimin en önemli araçlarından biri olmaya başladığı dönemdir. Basının gelişimiyle birlikte “basın reklâmcılığı” kavramı da ortaya çıkmıştır. Avrupa’da doğan basın reklâmcılığı daha sonra Amerika’da hızla gelişmiştir. Amerika’da basın reklâmcılığının babası olarak Benjamin Franklin kabul edilir. Franklin, 1729 yılında “pennsylvania gazette” adlı gazetesinde hem ilana hem de reklâma yer veren cesur bir girişim sergilemiştir. Franklin tarafından hazırlanan Amerika’nın ilk gazete reklâmı bir sabun ilanıydı ve baş makalenin üstüne yerleştirilerek okuyucunun dikkatini çekmesi sağlanmıştır.

Aynı dönemde Avrupa’da, Londra’da, times gazetesi’nin kurulmasıyla reklâmcılık bir meslek haline geldi. Daha sonra 1812 yılında Londra’da bir reklâm ajansı kuruldu. Böylece reklâmcılık daha bilinçli ve planlı yapılmaya başlandı. Oysa dünyada ilk reklâm ajansı kurma fikri Fransız düşünürü Montaigne tarafından ortaya atılmıştır.

19. Yüzyıla gelindiğinde reklâmcılığın hızla gelişmeye başladığı görülmektedir. Bu dönemde gazete ve dergilerin nispeten ucuz üretilmesi, baskı tekniklerindeki gelişmeler ve renkli baskıya geçiş reklâmcılığın gelişmesinde rol oynayan önemli etkenlerdendir. 20. Yüzyılda da reklâmcılığın gelişmesi geçmişine paralel olarak devam etti. Artık mal üretmekten çok satmanın güç olduğu anlaşılmış bu da üreticilerle reklâmcıları yakınlaştırmıştır. 1920’lerde, radyonun yayın hayatına başlaması amerikan reklâmcılığını bilimsel bir platforma oturtmuştur. Reklâmcılığın ilk yazılı anayasası olarak kabul edilen “printer’s ink nizamnamesi” de bu dönemde gerçekleşmiştir.


KAYNAK: http://eksisozluk.com/entry/6252311 /eldorado

2 Aralık 2012 Pazar

Reklam


Reklam Nedir?

Reklâm "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan (diğer bir deyimle parasal destek sağlayan kişi ya da kuruluşların kimliği açık olan) duyuru"dur. [Tanses Gürsoy, Reklam Terimleri ve Kavramları Sözlüğü, I. Basım, İst.: Adam, s.9]



Reklamın Özellikleri.

Reklâm, pazarlamanın dört bileşeninden biri olan tutundurmanın içinde yer alır. Pazarlamanın diğer bileşenleri ürün, fiyatlandırma ve dağıtımdır.

Reklâm pazarlama ağı içinde belki de en geniş yere sahiptir. Ürünün doğumundan pazara sürülmesine kadar olan süreçte önemli rol oynar. Ürüne aşinalık kazandırılması, tanıtılması ve kullandırılması amaçlarını güder ancak ürün odaklı olması şart değildir. Reklâm, markaya değer katmak, markayı konumlandırmak, marka farkındalığı yaratmak, kurumsal olarak izlenim, imaj ve itibar oluşturulmasına yardımcı olmak adına da kullanılabilir. İyi bir reklâmın özellikleri şöyle olmalıdır:

—İlgi çekici

—Şaşırtıcı

—Özgün

—Bir kere kullanmaya yönlendirici

—Reklâmın yaratıcı ve ticari olmak üzere iki yönü vardır.



Reklâmın İnandırıcılığı.

Reklâm tasarımları, günümüzde, tüketicilerin etkilenmesi için, pek çok değişkeni kullanmaktadır. Değişken derken; mizah, ünlü kişilerin kullanılması, şaşırtıcı olaylar, eğlence, yüksek yaşam standartları, rahatlık, huzur, ileri teknoloji ve buna benzerleri kastedilmektedir. Bütün bunlar, tüketiciyi, markaların üretmiş olduğu, yeni veya zaten pazarlarda satılan ürün ve hizmetleri satın almaya ikna etmeye yöneliktir. Yapılan reklâmın amacı, sadece satın alma davranışını göstermelerini sağlamak olmayabilmektedir. Birbirinden farklı amaçlara yönelik ama nihai hedef, her zaman daha fazla satış olmakla birlikte, genellikle, reklâmın amaçları; tüketicinin zihnine markaları ve onların özelliklerini yerleştirmek, tüketicilerin markayı benimsemelerini, beğenmelerini, markanın diğer markalara tercih edilmesini sağlamak olabilmektedir. Bunlarla birlikte, firmaların sosyal sorumluluk adına veya kendileriyle ilgili çıkan herhangi bir düşünceyi savunmak veya reddetmek adına yapılabilmektedir. Bütün bunların tasarımı yapılırken, en fazla önem taşıyan konu, inandırıcı bir şekilde işlenmesidir. Kimi reklâmlar, inandırıcı olmaktan uzaktır. Kimi konusundan dolayı, kimi işlenme biçiminden dolayı, kimi de seçilen tasarım türünden dolayı, insanları ikna etmekten uzak olmaktadır. İşlenme biçiminden dolayı inandırıcı olamayan reklâmlarda sorun, kimi zaman kullanılan oyuncuların toplum içerisinde sahip olduğu konumla ilgili olabilirken kimi zaman karşılıklı diyaloglarda kurulan cümlelerin, oyuncuların mimik, davranış, hal ve hareketlerinin bundan uzak olmasıyla alakalı olabilmektedir. Karşılıklı diyaloglarla örülen tasarımların ikna etmekten uzak olmasının bir diğer nedeni de, tüketicilerle ilgilidir. İnsanın doğası gereği, söylenenlerden çok gördüklerine daha çok inanmaktadır. Bu yüzden bu tip reklâm türleri, diğer türlere göre daha az ikna edicidir. Görüntülerden oluşan, ürün veya hizmetin özelliklerini göstererek anlatan, çok az cümle veya ifadelerin yer aldığı reklâm türleri daha çok inandırıcı olmaktadır. Diğer türlerde ise, tüketicilere iletilmesi gereken mesajlar, oyuncuların veya kullanılan herhangi bir etki unsurunun gölgesi altında kalmasındandır. Diğer bir ifadeyle, daha güçlü bir etki yaratabilmek için, reklâmlarda kullanılan mizah, eğlenceli haller, yüksek yaşam standartları, tüketicilere iletilen mesajların önüne geçmesindendir. Böyle durumlarda insanlar, etki unsuruna yoğunlaşmaktadır. Tüketicilerin en çok etkilendikleri, inandıkları, söze gerek bırakmadan kabul ettikleri reklâm türleri, ürün veya hizmetin anlatıldığı, görüntülerin olduğu, fotoğrafların kullanıldığı, üretim biçiminin gösterildiği tasarım biçimleridir. Tüketiciler bu tip tasarımları izlerken hem etkilenmekte hem de gördükleri şeylere inanmaktadır. Yukarıda sözünü ettiğimiz etki unsurları aslında doğru seçilmektedir. Fakat burada sorun, onların kullanılma biçimi olmakla birlikte, seçilenler ile markanın uyumlu olmasıdır. Yani seçilen etki unsurunun markaya benzeyen, onunla ilişkilendirilebilen, onu çağrıştıran özelliklere sahip olması gerekmektedir.



Reklâmın Ticari Yönü.

Reklâmın başarısı ürün ya da hizmetin alıcısının çoğalmasıyla, bir başka deyişle satılmasıyla ölçülür. Bu da gerçek bir satıcı gibi düşünmeyi ve ona göre hareket etmeyi gerektirir. Medya, reklâmın yapılması için bir yere ihtiyaç duyulan alanı sağlar. Tv, radyo, internet, basılı mecralar, outdoor denilen açık hava panoları ve diğer ilan yerleri medya kapsamı içinde bulunur.

Reklamda 5M
Reklam için önemli beş terimin İngilizce adlarının baş harfleridir. Bu terimler;

Money (Para) : Reklam için harcamayı düşündüğümüz para
Message (Mesaj) : Reklamda vereceğimiz mesaj
Mission (Misyon) : Neden reklam yapıyoruz (Yeni ürün tanıtımı, pazara nüfuz etme, v.s.)
Measurement (Ölçüm) : Reklam etkinliğinin ölçümü
Media (Medya) : Medya kullanımı (TV, radyo, gazete, dergi, v.s.)

Reklam bütçesi
Reklam bütçesini belirlemede, işverenin reklam giderlerini kısıtlamaması gerekir. Reklam bütçesi belirlemede aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır;

Ayrılabilir fonlar yöntemi.
Satış gelirlerinin yüzdesi yöntemi.
Rakiplerin harcamalarını esas alma yöntemidir.

İnternet Reklam Paketi Uygulama Şekilleri
İnternet geliştirildiğinden bugüne kadar çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Günümüzde reklam amaçlı kullanımı oldukça yaygın bir hal almıştır. İnterneti reklam amaçlı kullanma yöntemleri şunlardır;

Banner Reklamları
Pay Per click (tıkla kazan) Reklamları (reklamport , Logro , adtech , medyanet , reklamz)
E-Mail Reklamları (toplumailreklam)
Pop up Reklamları (İnnersitial - Supersitial)
Affilliate ( Satış Ortaklığı )
İçerik Sponsorlukları
gösterim başına ( ppm )
tıkla konuş


KAYNAK: http://tr.wikipedia.org/wiki/Reklam