30 Nisan 2013 Salı

Neden Reklâm Yaparsınız?


Elbette satış eyleminin gerçekleşmesini sağlamak için! Kendinizi ve ürettiğiniz ürün ya da hizmetlerinizi spesifik bir kitleyle buluşturmak, tanıtımlarınızı sağlayarak hedef kitlede işletmeye yönelik olumlu bir imaj oluşturmak, marka bilinirliğini artırmak ve bunun sonunda da tüketicide satın alma kararını oluşturmak için Reklâm yapmalısınız.

Reklâm, tüketicinin satın alma davranışını gerçekleştirmesi yönünde harekete geçmeye yönlendirilmesi işlevini yerine getirir. Bu noktada Reklâmı bir “iletişim süreci” olarak değerlendirmek mümkündür.

Ürününüz ne kadar kaliteli olursa olsun, tüketici o ürüne gereksinim duymadıkça ürünü satamazsınız. Reklâmı bir iletişim süreci olarak düşünecek olursak 6 temel adımla bu iletişim süreci açıklanabilmektedir. Bunlar: Gereksinim, Dikkat Etme, İlgi Gösterme, Ürünü Arzulama, Eylem ve Tatmin’dir.

Tüketicide satın alma davranışını gerçekleştirdikten sonra, yürüttüğünüz Reklâm kampanyasının görevi sonlanmaz. Çünkü tüketici, eylemi gerçekleştirdikten sonra o ürünün ihtiyaçlarına cevap verip vermediğini kendi içinde tartışacaktır. Tatmin olarak değinilen bu aşama, tüketici tarafından pozitif olarak değerlendirilirse, ileride tekrar sizin ürününüzü tercih edecek demektir.

Reklâmın satışlar üzerinde direk ve pozitif etkileri olduğunu ortaya koyan araştırmalar, Reklâmın ürün satışlarında dikkate değer bir güçlü etkisi olduğunu ifade etmektedir. Bu bağlamda Reklâm, satış amacı doğrultusunda; insanları satın alma için ikna etmek, marka yaratmak, markalar arası farklılıkları ortaya koymak ve satışları artırmak gibi işlemleri yerine getirmektedir.

Özellikle tüketicilerin satın alma kararlarının büyük bir kısmını satış noktalarında verdikleri düşünülecek olursa, Reklâmlarla, tüketicinin belli bir markaya yönelik bilişsiel ve duygusal düzeylerinde meydana getirilen değişimlerin, davranışsal düzeyde de bu markaya yönelik satın alma kararlarının verilmesini sağlamak üzere, satış yeri Reklâm uygulamaları, promosyon, kişisel satış, satış tutundurma, indirim kampanyaları gibi diğer bütünleşik pazarlama iletişimi çabalarının işbirliği ile desteklenmesi gerekmektedir.